John Terra

John Terra

John Terra

Zijn eerste muzikale stappen zette Terra bij The Ramblers, het orkest van zijn oom. Daar werd hij opgemerkt door Robert Bylois. De artiestennaam Terra komt van de samentrekking van de namen van zijn ouders (Terwingen en Ramaekers). John waagde het eerst zijn kans met een Franstalig repertoire met liedjes zoals Adieuen Fille de mes rêves. Daarna kreeg hij de kans om het Nederlandstalige repertoire te proberen waardoor hij bekend werd in Vlaanderen.

In het begin van de jaren zeventig kwam hij in contact met Jan Theys. Deze bracht John dan weer in contact met Jean Kluger. Onder zijn hoede had John verschillende hits zoals Iemand heeft je pijn gedaanIs er een ander?, Verliefd voor de eerste keer en Als je de taal van de liefde verstaat (muziek Bobbejaan Schoepen). Hierna raakte zijn carrière in het slop.

In de jaren tachtig maakte hij een comeback bij de Baccarabeker (een muziekwedstrijd waarbij de vijf Vlaamse provincies het tegen elkaar opnamen). Kort daarna volgde zijn grootste hit De dag dat het zonlicht niet meer scheen, dat zeven weken op nummer 1 stond in de Vlaamse Top 10. De groep Arbeid Adelt! maakte een parodie op dit nummer. Hierop ontstond een rel tussen deze groep en John Terra.

In 1982 had Terra een hit met Ik weet niet waarom, een Nederlandstalige versie van het nummer Il cuore è uno zingaro, het winnende lied van het Festival van Sanremo 1971, gebracht door Nicola Di Bari en Nada.