Boney M.

Boney M.

Boney M.

De groep werd opgericht door producer Frank Farian in 1975 en bestond uit vier van oorsprong Caribische artiesten uit Engeland, Duitsland en Nederland: zangeressen Marcia Barrett en Liz Mitchell, model Maizie Williams en Bobby Farrell. Boney M. is bekend van de mix van blanke en zwarte muziek; de producer is blank en de zangers zijn zwart. Daarbij hebben veel nummers een zwarte (emancipatoire) achtergrond, zoals No more chain gang van het album Oceans Of Fantasy. De groep dankt zijn naam aan hoofdpersonage Napoleon ‘Boney’ Bonaparte uit de gelijknamige Australische detectiveserie Boney (1971-1972), waar oprichter Farian destijds een groot liefhebber van was.[1]

De eerste single die Farian onder de naam Boney M. uitbracht, was Baby do you wanna bump? in 1975. De schaarse teksten in dit lied werden door hemzelf ingezongen. Het nummer werd een hit en Farian besloot enkele dansers en zangers aan te trekken.

De groep heeft vele wisselingen van leden gehad (Liz Mitchell was het enige originele lid dat overbleef). Een van de leden, Claudia Barry, was niet tevreden met het enkel playbacken van Farians nummers en verliet de groep per direct in februari 1976, een paar dagen voor de groep een concert zou geven op een lokaal televisiestation in Saarbrücken. Liz Mitchell, een voormalig lid van de Les Humphries Singers werd als leadzangeres aangenomen. Farian was onder de indruk van haar optreden, en dus werkte zij ook mee aan de opname van Boney M’s eerste lp, Take The Heat Off Me.